

DEMONSTRATION AND MAINSTREAMING OF NATURE-BASED SOLUTIONS FOR CLIMATE RESILIENT TRANSFORMATION IN THE MEDITERRANEAN (DESIRMED)

Kick-off meeting Agenda

20th-21st February 2024

NH Venezia Laguna Palace (Viale Ancona, 2, 30172 Venezia VE) Online Participation: <u>https://cmcc-</u> <u>it.zoom.us/meeting/register/tZYrcuyhrT8pHNXurvUmVtSES6FM1OCq0iNq#/registration</u>

Day 1 – 20th February		
Time	Duration	
8:30 - 9:00	30 min	Arrival and Registration
9:00 - 9:25	25 min	Welcome to the participants & DesirMED overview
		Project Coordinator – Elisa Furlan (20 min of presentation)
9:25 - 10:10	45 min	Messages from the European Commission
		Sophie Berger (30 min of presentation)
		Richard Tavares (15 min of presentation)
10:10 - 10:30	20 min	Ice breaking
		Introduce the Game – Christian Simeoni
Knowing the DesirMED regions		
10:30-11:15		A spotlight on Demonstrating and Replicating regions
	45 .	Regional programmes, challenges, visions
	45 min	DRs: CIM Beiras and Serra da Estrela, Comunidad Valenciana, Sardinia region,
		Split-Dalmatia County, Eastern Macedonia & Thrace
11:15 - 11:35	20 min	RRs: Région Sud-Provence-Alpes-Côte d'Azur, Province of Potenza, Cyprus Coffee Break
11:35 - 11:35 11:35 - 11:40	5 min	Setting the Scene for the regional breakout session
11:40-12:40	60 min	
12:40 - 13:00		Regional peer-to-peer exchange: compare and contrast
	20 min	Wrap-up: Sharing key regional messages
13:00 - 14:00		Lunch break
WB-A: Starting the Transformative Adaptation Journey (TAJ)		
14:00 - 14:15		Integrated stocktaking, defining ambitions and visions
		WP1 overview, introduction, ways of working together. WP1 Lead – Valencia – Co-lead CMCC (15 min of presentation)
14:15 - 14:30	-	Testing & demonstrating portfolios of solutions
14.15 - 14.50	45 min	WP2 overview, introduction, ways of working together.
	15 1111	WP2 lead – CIMBSE- Co-lead DUTH (15 min of presentation)
14:30 - 14:45		Integrated pathways for scaling up and mainstreaming
		WP3 overview, introduction, ways of working together.
		WP3 lead – PAP/RAC - Co-lead TEC (15 min of presentation)
14:45-14:50	5 min	Setting the Scene for the TAJ breakout session
14:50- 15:35	45 min	TAJ breakout groups (3 parallel sessions)
15:35 - 15:55	20 min	Coffee Break
15:55 - 16:10	15 min	Wrap-up: Sharing key messages from the TAJ
16:10 - 16:20	10 min	Closure of day 1
16:30 - 16:35	5 min	Introduction to the social events
16:45-18:30		Stroll around Venice (optional) – Transfer to Venice
18:30→		Social Dinner in Venice
		Location: OKE Zattere, Sestiere Dorsoduro, 1414
		30123 Venezia VE





Day 2 – 21st February				
Time	Duration			
9:00 - 9:15	15 min	Arrival and Registration		
9:15 - 9:25	10 min	Summary of Day 1 – Introduction of Day 2		
		Project Coordinator – Elisa Furlan		
9:25 - 9:40	15 min	<u>CARDIMED</u> : our MED sister project		
9:40 - 10:00	20 min	Ice breaking		
		Introduce the Game – Elena Allegri		
WB-B: Enabling conditions for innovation and transformative action				
10:00 - 10:15		System Knowledge & Data & Design		
		WP4 overview, introduction, ways of working together.		
	-	WP4 lead – CMCC - Co-lead Deltares (15 min of presentation)		
10:15 - 10:30		Governance & engagement		
	45 min	WP5 overview, introduction, ways of working together.		
10.00 10 17	-	WP5 lead – WR- Co-lead TEC (15 min of presentation)		
10:30 - 10:45		Finance, Resources & Economic systems		
		WP6 overview, introduction, ways of working together.		
10:45 - 11:05	20 min	WP6 lead – BwB- Co-Lead Inova+ (15 min of presentation)		
	20 min	Coffee Break		
11:05 - 11:10	5 min	Setting the Scene for the 'innovation & support' breakout		
	5 min	session		
11:10 - 12:10	60 min	Innovation & support breakout groups (3 parallel sessions)		
12:10 - 12:30	20 min	Wrap-up: Sharing key messages from the breakout session		
12:30 - 14:00		Lunch break		
		WB-C: Creating impact at scale		
14:00 - 14:15		Co-learning, cross-fertilization and scaling out.		
		WP7 overview, introduction, ways of working together.		
	30 min	WP7 lead – C-KIC Co-lead EPLO (15 min of presentation)		
14:15 – 14:30	50 min	Delivering value and networking across and beyond regions		
		WP8 overview, introduction, ways of working together.		
		WP8 lead – Dyn-V - Co-lead IUCN (15 min of presentation)		
14:30 - 14:35	5 min	Setting the Scene for the Impact breakout session		
14:35 – 15:30	55 min	Impact breakout groups (3 parallel sessions)		
15:30 - 15:50	20 min	Coffee Break		
15:50 - 16:10	20 .	Wrap-up: sharing key messages from the Impact breakout		
	20 min	session		
16:10 - 16:30		Overall project management		
	20 min	WP9 overview, introduction, ways of working together.		
		WP9 lead – CMCC (15 min of presentation and 5 min of Q&A)		
16:30 - 17:00		Workshops restitution and conclusions		
17:00		End of Day 2		

